Senri no michi mo ippo kara

Matka alkaa olla jo kohtalaisen lähellä, nimittäin lennon lähtöön on vain neljä yötä (laskin aivan itse ... tänään)! Ajattelin tässä kirjoituksessa tuoda esille hieman asioita, joita matkalle lähtö on vaatinut ennakkoon valmistautumisen kannalta. Kenties tästä on jollekin hyötyä tulevaa ajatellen!

  1. Haaveesta suunnitelmaksi

    Matkalle lähtö on ollut haaveena jo useamman vuoden ajan, mutta oikeastaan viime vuonna 2023 se vasta alkoi muotoutua toteuttamiskelpoiseksi ajatukseksi. Tilanne vaati tietysti sen, että tekee ensin päätöksen lähteä matkalle. Jotenkin en voi tätä liikaa korostaakaan, sillä vasta sitten, kun päätöksen on oikeasti tehnyt, alkaa toden teolla järjestellä asioitaan niin, että oikeasti lähtee. Päätin, että nyt oikeasti lähden Japaniin, varmaan tammikuussa 2024, eli n. 4-5 kuukautta ennen itse matkan ajankohtaa.

  2. Työ- ja talousasiat

    Työn suhteen piti tietysti järjestää kesäloma niin, että matkalle pääsee. Suunnittelin neljän viikon loman ja siihen vielä n. 5-6 vapaapäivää matkapäivien ympärille. Esihenkilölle oli sinänsä helppo sanoa, että ei ole väliä, mihin kohtaan loma osuu, kunhan se nyt olisi pidempi ajanjakso. Raha-asioista varmaan harvemmin ihan suoraan puhutaan, mutta sanotaan nyt näin, että jo ennen matkalle lähtöä olen maksanut junista, lennoista ja hotellimajoituksesta n. 3000 €, vähän yli. Matkan aikana menee varmaan yksi tuhat lisää, kun ruoat, harjoitusmaksut ym. ottaa huomioon. Käytännössä päätin käyttää kaikki kesälomarahani ja veronpalautukseni tähän matkaan - eikä sekään tule riittämään. Tähän väliin on varmaan tarpeen kiittää sekä Suomen Aikidoliittoa että Kuopion Daneja, sillä molemmat järjestöt tukivat matkaani noin 200 eurolla. 

  3. Oma terveys

    En tiedä, onko tämä itsestään selvää, mutta todetaan se silti: sekä fyysinen että psykososiaalinen terveys pitää varmasti olla kunnossa, että voi matkalle lähteä. Hoikimmista vuosistani on jo hieman aikaa, joten kevään aikana pudotin painoa n. 6-7 kg ja toivon tietysti, että tämä jonkun verran helpottaa tiivistä treenitahtia! Kävin myös loppukevään ajan toiminnallisessa treenissä aikidon ja muun liikkumisen ohella, jotta kroppa tottuu kovaan tykitykseen. Psykososiaalisesta osuudesta täytyy sanoa, että yksin treenimatkalle lähteminen on mietityttänyt, mutta monien kanssa puhuttuani olen oikein varma, että matka sujuu hyvin. Toki aikaero, vieras kieli ynnä muut tekijät on aina mietityttäviä asioita ja alku saattaa olla hieman takkuisaa. Erityisiä rokotuksia ei tarvitse ottaa. Henkilökohtaiset lääkkeet (esim. allergia) piti tietysti katsoa kuntoon ennakkoon.

    Åbo Underrättelser 10.1.2020. Tori Risto Lehto 3. dan, uke allekirjoittanut.

  4. Paperiasiat

    Kerrataan nyt vielä: lennot ja majoitus kannattaa ostaa ajoissa, jotta säästää. Itsellä tietysti kesäloma vahvistettiin vasta maaliskuussa, joten matkan pääsi ostamaan vasta maaliskuun lopulla. Tammikuussa olisi ollut hyvät kampanjat... Noh. Passin tulee olla voimassa. Lyhyelle alle 3 kk matkalle ei tarvitse viisumia. Matkustusilmoitus kannattaa tehdä Ulkoministeriölle, jos vaikka jotain sattuu. Eurovaalitkin on tulossa, piti oikein selvitellä, että miten Tokiossa pääsee äänestämään. Aikidoliiton kautta hankittu aikidovakuutus on voimassa myös lyhyillä ulkomaan harjoitusmatkoilla. Matka-/matkustaja-/matkatavaravakuutus on ehdoton, itsellä on oikeastaan kaksikin matkavakuutusta tällä matkaa. Puhelin- ja nettiasiat olen päättänyt hoitaa kotimaisen operaattorin Reissunetin kautta, mutta tuleehan sillekin toki hintaa. Luottokortti on matkalla myös must, minkä lisäksi pienen summan paikallista valuuttaa aion vaihtaa.

  5. Aikidon harjoittelu

    Aion itse harjoitella enimmäkseen Aikikai Hombu dojolla, eli ns. lajin pääpaikalla, johon saa mennä, kunhan maksaa harjoittelumaksun ja on Aikikain jäsen (vähintään 1. dan). Tätä varten olen tehnyt alustavaa suunnitelmaa niin, että treenejä tulisi Hombulla n. 5 kpl / viikko. Lisäksi olen keskustellut opettajieni, erityisesti Petteri Silenius shihanin (7. dan aikikai) kanssa siitä, voisinko vierailla heidän tuntemien senseiden dojoilla. Petteri ystävällisesti lupasi suositella minua Kobayashi ja Igarashi -senseiden dojoille, joten tulen varmasti kerran tai pari vierailemaan myös heidän saleillaan. Yleisesti ottaen pyrin noin kuuteen harjoittelupäivään viikossa, vaikka alun alkaen ajattelin vain 4-5 harjoitusta viikkoon. Treeneistä ja sisällöistä ajattelin pitää vihkoon kirjaa, ehkä tännekin jaan kokemuksia.

  6. Mitä mukaan matkalle?

    Lähetään liikkeelle olennaisimmista: pakkaan itse mukaan kaksi aikidopukua, hakaman ja vyön. Lisäksi pakkaan pieniä treenipyyhkeitä, sandaalit, dan-passin ja Aikikain jäsenkortin. Vaatteita pakkaan noin 7-10 päivän tarpeisiin, sillä aion surutta käyttää alueen pesuloita hyödykseni, ei minulla olisi neljäksi viikoksi vaatteita oikeastaan mukaan ottaakaan. Ja kannattanee ne aikidoasutkin pestä muutaman kerran, jos joka päivä käyttää... Passi, tietokone ym. on selkeitä, niitä en lähde tässä luettelemaan. Matkalaukku piti ostaa uusi, lisäksi tietysti mukaan tarttuu luotettava aikidolaukku. Aseet (jo, bokken) jäävät nyt Suomeen. Ostin myös matkaa varten melatoniinia, maitohappobakteereita, puhdistuspyyhkeitä ynnä muuta Suomesta tuttua hygieniatuotteistoa, jotta ei välttämättä tarvitsisi Japanista lähteä niitä hamuilemaan. Lämmin sadekautta lähestyvä ilma on, joten aurinkorasva ym. tulee tarpeeseen. :)

  7. Matkan suunnittelu

    Yhtenä yönä pohdin, että minulla on joka vuorokausi 22 tuntia aikaa aikidon ulkopuolella, joten mitähän ihmettä sitä tekisi. Tokio on tietysti upea kaupunki ja pyrin järjestämään aikaa myös Osakan ja Kioton vierailuille, joten aika varmasti tulee kulumaan kyllä. Käyn vieraana myös erään toisen kansainvälisen järjestön keskustoimistolla Tokiossa. Ilokseni myös eräs suomalainen ystäväni ilmoitti tulevansa puoleksi matkaksi mukaan, eli hän lentää Japaniin 7.6. Hän ei ole aikidon harrastaja, mutta onpahan seuraa muuna aikana! Lisäksi on hyvä todeta, että aikido-tuttava Konstamikko Korhonen (3. dan aikikai) asuu nykyään Tokiossa ja häneltä olen saanut todella hyvin vihjeitä esimerkiksi julkisilla liikkumiseen ja syömiseen liittyen. Japanin kieltä oli tarkoitus opetella kevään aikana, mutta tässä olen kieltämättä hieman epäonnistunut. Pitkälti siis englannilla mennään.

Eli oikeastaan voisi sanoa, että jopa näinkin lyhyelle kuukauden matkalle pitää ottaa kohtalaisen paljon asioita huomioon! Pidätän oikeuden vielä muokkailla tätä tekstiä jälkikäteen, jos ja kun tulee vielä täydennettäviä asioita mieleen. :)

Mikko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kawaii ko ni wa tabi wo saseruyo

Narau yori narero