Jigō jitoku

Moikka jälleen!

Palataan vielä reissun jälkeisiin tunnelmiin ja summataan tässä kirjoituksessa yhteen kokemuksia Japanista - erityisesti nyt aikidon näkökulmasta. Tässä vähän lukuja neljän viikon matkastani:

  • 4 viikkoa matkalla
  • 24 tuntia aikidoa
  • 20 päivää aikidoa
  • 17 eri senseitä
  • 3 eri dojoa
  • 100 eri hyökkäysmuoto-tekniikka-yhdistelmää
  • 10 000 poltettua kilokaloria tatamilla
  • 5 eri pientä mustelmaa / kipukohtaa
    + lukematon määrä "onegai shimasu" & "arigatō gozaimasu" lausahduksia!

Suomen kesä

Tavoitteenani matkalle oli mm. oppia japanilaista tapaa harjoitella. Täytyy nyt ehkä kuitenkin todeta, että opin ainakin sen, ettei ole vain yhtä japanilaista tapaa harrastaa aikidoa. Tällä hyvin hataralla kokemuksellani voisin ehkä sanoa, että ero Hombun ja yksityisten dojojen välillä on kohtalaisen suuri. Hombun treenifilosofian voisi tiivistää klassiseen ja suoraviivaiseen aikidoon, jossa tärkeintä on harjoittelun määrä. Älkää ymmärtäkö väärin, teknisellä osaamisella on iso merkitys myös Hombulla. Tällä hyvin pienellä kokemuksellani yksityisiltä dojoilta arvioisin, että Hombuun verrattuna yksityisillä dojoilla opetus on enemmän teknistä (esim. voimantuotto ja horjutus) kuin toistojen määrään perustuvaa. Yksityisillä dojoilla kunnioitetaan omaa opettajaa todella paljon, mutta tunnelma on usein silti hieman kevyempi: keikon lomassa saatetaan jutella ja naurahdellakin hieman. Yksityisillä dojoilla, ainakin osalla, myös harjoitellaan aseilla. Ehkä siis Suomen aikidokulttuuri on saanut vivahteita enemmän yksityisten aikido-opettajien tyylistä kuin Hombun tyylistä? 

Juhannusyö Savossa

Juhannuksen levättyäni kävin eilen ensimmäisissä Kuopion treeneissä sitten Japanin paluun. Oli mukava päästä omille sileille ja joustaville tatameille, mutta oli myös kiva huomata, että oma treenaaminen tuntui hieman erilaiselta kuin ennen. Suurimman eron huomasi - ainakin toistaiseksi - oman treenin tahdissa. Ehkä myös itse tekniikoiden suorittaminen tuntui jotenkin erilaiselta, vaikea selittää, mutta uken ohjaaminen ja tekniikan tekeminen uken tahtiin tuntui sujuvan jotenkin paremmin. Täytyy pohtia näitä fiiliksiä myös tulevissa treeneissä! 

Koko perheen juhannus Kuopiossa

Mitä seuraavaksi? Ajattelin, että jos lukijakuntaa vielä on, voisin ehkä kirjoittaa vielä yhden kirjoituksen. Kirjoitus olisi sinulle, joka pohdit harjoittelemaan lähtöä Japaniin. Mitä ottaa huomioon, miten valmistautua, miten Hombulle ekaa kertaa mennessä tulee toimia ja niin edelleen. Omasta tulevaisuudesta ajattelen niin, että alan valmistautua 2. dan kokeeseen omassa kotiseurassa, ehkä jo vuoden sisällä sattuisi sopiva tasoleiri kalenteriin. Alkusyksystä lupasin pitää pienen seminaarin tästä matkasta Kuopiossa. Sain eilen tietää, että pääsin yliopistoon maisteriohjelmaan (2 v), joten kenties tulevaisuudessa voisin ottaa opintovapaata töistä ja lähteä kirjoittamaan gradua Japaniin... 

Mikko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kawaii ko ni wa tabi wo saseruyo

Narau yori narero

Senri no michi mo ippo kara